top of page
Vyhledat

Nejlepší metody pro tvojí regeneraci

Regenerace je velmi důležitou součástí silového tréninku liftera, proto není dobré jí podceňovat. Při nedostatečné regeneraci se může dostavit zhoršení výkonu, vyšší míra únavy jak na tréninku, tak i mimo něj či, v tom nejhorším případě, zranění. Na zlepšení regenerace máme mnoho nástrojů, které můžeme využívat, od masáží, přes sauny, až po load management. Jak se ale na regeneraci dívat a jak s ní pracovat? Tomu se věnuje dnešní článek!


Masáže, masážní válce a pistole

Masáž či jiné masážní pomůcky jsou jedněmi z nejčastěji používaných metod pro zlepšení regenerace, je to ale oprávněně? Masáž dokáže regeneraci významně zlepšit a ve sportu, jako je trojboj je péče o tělo potřeba. Na podobném principu pracují i jiné metody, jako například baňkování, Grastonova metoda apod. Je ovšem nutné si pamatovat, že pomocí masáže či foam rollingu nelze kompenzovat zanedbaný stres & load management. Ale o tom až v následujících kapitolách.



Sauna a otužování

Sauny a otužovací metody jsou také často používány pro zlepšení regenerace i přes občas pochybné výsledky studií. Ovšem i přes to, jsou i tak nadále využívány všemi druhy sportovců. Často je, ale doporučováno neprovádět sanování a otužování ihned po tréninku, kvůli odezvě organismu. Mimo to ale dokáže sauna opravdu zázraky, co se fyzické i psychické kondice sportovce týče.



Stress & Load Management

Všechny regenerační metody jsou ale zbytečné, pokud nemáš vychytaný ten úplný základ všeho, kterým je stress & load management. Ten udává to, jak velký stres je na tebe vyvíjený tréninkem a tvým každodenním životem. Jak se tomuto stresu bránit? Jako první vyzkoušej vyřešit svůj spánek, je to nejpřirozenější a nejlepší forma regenerace. Zjisti, jakému množství modrého světla se večer vystavuješ. Jíš těsně před spaním? A co tvá konzumace kofeinu v odpoledních hodinách? Tyto všechny věci je potřeba brát v potaz, aby sis mohl užívat kvalitní a plnohodnotný spánek.

Druhá věc je palivo, které tvému tělu dáváš. Máš vyřešenou stravu? Má tělo dostatek energie pro fungování a plnění všech povinností, kterým ho vystavuješ? Jestli ne, zaměř se na to! Když už budeš mít tyto dva hlavní faktory vyřešené, nezapomeň také na load management. Load management udává, kolik stimulu dáváš svému tělu v tréninku (viz. poslední článek o Simulus/Fatigue ratio). Pokud se na tréninku až přehnaně ničíš, může to mít spíše negativní dopady na tvoji výkonnost.

Proto než koupíš TheraGun za 15k a polezeš s ní do řeky za barákem, vyřeš si nejdříve stravu, spánek a celkový objem a intenzitu tréninků. Bude tě to stát míň a výsledky budou znatelně lepší!




137 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page