top of page
Vyhledat

Je potřeba pravidelný deload?

Aktualizováno: 25. 10. 2023

V průběhu přípravy mohou nastat období, kdy se cítíme více či méně unavení, což přímo ovlivňuje náš výkon na tréninku i na závodech. Setkal jsem se i s tím, že někteří trenéři předepisují deload velmi často, dokonce každý druhý týden. Je to ale opravdu potřeba? Jsme schopni za pár tréninků akumulovat tolik únavy, kdy bychom deload potřebovali? Na to se podíváme v následujícím článku.


Proč vůbec deloadujeme?

Na začátek je dobré říci, že je potřeba se na všechny tréninkové metody a postupy dívat jako na „nástroje“, které používáme pro daný účel. Proč tedy používáme deload? Úkolem deloadu je poskytnout prostor pro odpočinek od namáhavého tréninku, zregenerovat se a nabrat nové síly na další tréninkové týdny. Proto je potřeba pečlivě zvažovat, kdy deload zařadit a jak ho použít, protože při příliš častém používání nám zbytečně brání v pokroku tréninkem.



Vnímání těla

Vnímání našeho těla je velmi důležitou součástí tréninku; potřebujeme vnímat, abychom poznali, zda nám daný cvik vyhovuje, zda se cítíme dobře a zda nás tréninky nepřehnaně unavují. Vzhledem k tomu, že trénink funguje na principu stimulu a adaptace, je v našem zájmu odvést co nejvíce kvalitní práce, abychom dodali co nejlepší stimul. Pokud je ovšem stimulu až moc a my nestíháme regenerovat a adaptovat se, nastává problém, který nemusí způsobit jen únavu během tréninku a horší výkony, ale může se také projevit v každodenních situacích v podobě menší energie; v horších případech i bolesti apod. Proto je potřeba vnímat vlastní tělo a pozorovat, jak reagujeme na "nástroje" použité v tréninku.


Jde deload naplánovat?

Často se deloady používají jako "oddělovače" tréninkových bloků, což nemusí být ta nejlepší cesta. Měl by například trenér nařizovat sportovcům, kdy si odpočinout a kdy ne? Naše tělo si často samo řekne, kdy potřebuje pauzu a kdy naopak ještě zvládne náročný trénink. Pokud vše jde dobře a v tréninku pokračujeme bez problémů, je potřeba okamžitě nebrzdit jen proto, že to říká plán nebo trenér. Sportovec musí vnímat své tělo a kriticky zhodnotit, jak se cítí, a neplánovat dopředu něco, co nelze přesně naplánovat.



Je to tedy potřeba?

Lidské tělo nelze předvídat a také nelze přesně naplánovat, jak bude reagovat za 2, 3 nebo 8 týdnů. Naše životy ovlivňují trénink a různé faktory; občas se cítíme lépe a občas hůře. Právě proto není příliš striktní plánování deloadů ani váh ideální cesta (shout out to you, RPE). Všichni žijeme životy, někdy jsme nemocní, jdeme na dovolenou, či z jiných důvodů nestihneme trénink v naplánovaný den. Tyto proměnné často určují, že deload není dlouhou dobu nezbytný. Závěrem se tedy soustřeď hlavně na sebe, svůj trénink a vnímej, jak se na každém tréninku cítíš. Až budeš deload skutečně potřebovat, tvé tělo ti to sama řekne (a v tu chvíli nemusíš dělat drastické změny, prostě sniž zátěž, RPE a za týden budeš zase připraven ničit svět).






209 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page